Voorwoord Henk Timmer
Duurzaamheid is actueler dan ooit. Klimaatverandering wordt op steeds meer plekken in de wereld voelbaar en tastbaar. Ook in Nederland. Denk maar aan de overstromingen in Limburg afgelopen juli. Met grote persoonlijke impact en materiële schade als gevolg. Ik vond het mooi om te zien dat we met onze schade-experts belangrijk konden zijn voor de slachtoffers in die regio. Het laat zien dat we als Achmea relevant zijn en dichtbij de klant en de samenleving staan.
Duurzaam doe je samen!
Deze zomer is het programma Achmea Samen Duurzaam van start gegaan. Henk Timmer is vanuit de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor het programma. Gebeurtenissen als de overstroming in Limburg laten ook zien dat klimaatverandering en duurzaamheid als antwoord daarop, belangrijk zijn voor Achmea. Het kan niet meer iets zijn dat we erbij doen. Het is wordt steeds meer onderdeel van onze business en is één van de pijlers van onze strategie ‘De Kracht van Samen’. De realiteit van klimaatverandering vraagt van ons dat we onze slagkracht op het gebied van duurzaamheid vergroten. Tegelijk zien we dat vanuit Europa veel nieuwe wet- en regelgeving op ons afkomt. Deze EU Green Deal stelt eisen aan onze activiteiten op dit gebied en aan de informatie die we hierover beschikbaar moeten maken. Deze ontwikkelingen staan aan de wieg van het programma Achmea Samen Duurzaam. Onze slagkracht op duurzaamheid vergroten betekent in eerste instantie dat we overzicht moeten creëren. Want er gebeurt, gelukkig, al heel veel op het gebied van duurzaamheid binnen Achmea. We hebben al veel gedaan om onze diensten en verzekeringen, beleggingen en bedrijfsvoering te verduurzamen. Vanuit het programma willen we hier meer centrale coördinatie op aanbrengen. Zodat we samen aan dezelfde, gemeenschappelijke duurzaamheidsdoelen werken en van elkaar weten wat we doen.
“We moeten duidelijk maken wat we onder duurzaamheid verstaan en wat we willen bereiken.”
Samenwerken vanuit ESG
Een belangrijke stap daarin is dat we dezelfde taal gaan spreken. Duurzaamheid is een breed begrip. We moeten duidelijk maken wat we onder duurzaamheid verstaan en wat we willen bereiken. We hanteren daarbij de ESG-principes waarmee duurzaamheid ook internationaal meetbaar en vergelijkbaar wordt gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar milieuaspecten (Environment), naar maatschappelijke aspecten (Social) en naar aspecten van bestuur en transparantie (Governance). Bij milieuaspecten moet je denken aan alles dat we doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken voor onze klanten en de samenleving. Daarbij hoort ook onze eigen bedrijfsvoering en het verduurzamen van onze beleggingen. Binnen het klimaatcharter hebben we hierop al de nodige stappen gezet. Als het over de maatschappelijke aspecten van duurzaamheid gaat, denken we bijvoorbeeld aan gelijke kansen voor iedereen. Onze coöperatieve identiteit is daarbij een mooi vertrekpunt: iedereen moet kunnen meedoen, ook als het gaat om duurzaamheid. De manier waarop we binnen Achmea omgaan met diversiteit en inclusie speelt daarin een grote rol. Om die reden is HR met Elly Ploumen ook vertegenwoordigd in de programmaboard. Governance gaat over het bestuur van een organisatie. Daarbij kun je denken aan onderwerpen als beloningsbeleid, diefstal en fraude, integer omgaan met belangen, lobby-werkzaamheden, maar ook bijvoorbeeld een diverse samenstelling van het bestuur.
Aan de hand van deze uitgangspunten willen we de komende tijd ontdekken hoe we als Achmea leiderschap kunnen tonen op duurzaamheid. Wat doen we al goed? Wat kunnen we beter doen? Welke keuzes maken we? En wat is onze ambitie? Via deze nieuwsbrief en andere communicatiemiddelen houden we je op de hoogte van de stappen die we zetten.
Henk Timmer Achmea Raad van Bestuur
In memoriam: Caspar van Haaften
Op deze plek was een voorwoord van Caspar van Haaften gepland. Hij wilde als programma manager van Achmea Samen Duurzaam graag vertellen wat het programma beoogt en wat het belang ervan is. Helaas is Caspar als gevolg van een kortstondige ziekte geheel onverwachts op 19 augustus overleden. Zoals ook in het bericht op achmeanet hierover gemeld, gaan we Caspar enorm missen als mens en collega. We herinneren hem als zeer betrokken, open, leergierig en altijd gericht op samenwerking. Hij was zeer gemotiveerd om duurzaamheid voor Achmea op de kaart te zetten en dat voelde je in de gesprekken met hem hierover.