Voorwoord Timo van Voorden & Jacqueline Maschino

Welkom bij de vierde nieuwsbrief Duurzaamheid@Achmea. In deze nieuwsbrief lees je over de ontwikkelingen binnen Achmea op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is voor Achmea de weg naar een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Deze keer een voorwoord van twee Achmea-collega’s.

Voorwoord Timo van Voorden & Jacqueline Maschino

Welkom bij de vierde nieuwsbrief Duurzaamheid@Achmea. In deze nieuwsbrief lees je over de ontwikkelingen binnen Achmea op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is voor Achmea de weg naar een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Deze keer een voorwoord van twee Achmea-collega’s.

Directievoorzitter Achmea Corporate Relations & Partnerships Timo van Voorden vertelt over hoe ACR&P bijdraagt aan een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld door het agenderen van urgente maatschappelijke vraagstukken bij de topbestuurders van Nederland. Duurzaamheid is daarin een belangrijk thema. En hoe we dit ook vanuit Achmea praktisch invullen op het gebied van zorgvastgoed. Jacqueline Maschino, contentmanager bij ACR&P neemt je mee in de sociale kant van duurzaamheid: een duurzame samenleving is ook een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Beschaving in balans: herijken van waarden

Misschien heb je van De Kamer gehoord. De Kamer is al 7 jaar het platform van ACR&P om in gesprek te zijn met een select gezelschap van Nederlandse topbestuurders en opinieleiders. Aan de hand van urgente maatschappelijke vraagstukken wordt in een vertrouwde setting open gesproken over de worstelingen en dilemma’s die deze vraagstukken met zich meebrengen. Achmea bepaalt de agenda, bereidt de gesprekken voor en faciliteert deze. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat De Kamer een instituut is geworden waar topbestuurders graag aan deelnemen en een bijdrage aan leveren.

Vanuit De Kamer wordt, in voorbereiding op de gesprekken, elk jaar een boek uitgegeven waarin een maatschappelijk thema centraal staat. In deze verkenning van het thema laten bestuurders en opinieleiders hun licht schijnen op dit thema. Voor 2020 en 2021 kozen we het thema ‘Beschaving in Balans’. Een mooie titel voor het boek in het jaar dat gekenmerkt werd door een ontwrichtende Corona-pandemie. Onze samenleving wordt opgeschud en zoekt naar nieuw evenwicht. We moeten onze waarden herijken en zoeken naar een nieuwe balans: tussen economie en ecologie, tussen welvaart en welzijn, tussen onze generatie en de toekomstige generaties. We kunnen niet onbegrensd doorgroeien ten koste van de leefwereld van onze kinderen. Dat besef loopt als een rode draad door het boek. De antwoorden liggen niet voor het oprapen, maar zijn voor elke organisatie een zoektocht naar de grenzen van wat mogelijk is. We bewegen tussen een ecologisch plafond – wat kan de toekomst van onze leefomgeving nog aan? – en een sociale vloer – hoe zorgen we dat verduurzaming niet ten koste gaat van kwetsbare groepen in de samenleving. Je wilt niet door het plafond breken en niet door de vloer zakken. Dat is in mijn ogen waar een beschaving om draait. En hoewel Balans komt van het latijnse woord Bilanx (weegschaal), ontleent het waarschijnlijk zijn klank aan het eveneens latijnse Ballare, oftwel dansen. Het omgaan met dit dilemma vraagt juist daarom: beweging, creativiteit en samenwerking.

“Onze samenleving wordt opgeschud en zoekt naar nieuw evenwicht.”

De zorg van de toekomst

Ik ben daarom trots op de manier waarop we als ACR&P hier praktisch invulling aan geven. Samen met Zilveren Kruis zorginkoop, Syntrus Real Estate & Finance en Royal Haskoning DHV zetten we ons in voor het verduurzamen van zorgvastgoed. Daarmee spelen we in op de zorgvraag van de toekomst. De samenwerking in dit project is de Achmea-strategie in uitvoering, met de maatschappelijke impact die we voor ogen hebben. Vanuit onze rol zijn we hierin een verbindende factor. We kijken naar de economische en ecologische aspecten die nodig zijn om de toekomst van zorg op een duurzame manier vorm te geven, maar ook naar de maatschappelijke aspecten van de zorg. Denk daarbij aan een veranderende zorgvraag door vergrijzing en digitalisering. Die aspecten moet je meewegen. Duurzaamheid gaat niet alleen over het klimaat en CO2-uitstoot, maar ook over hoe je als samenleving inspeelt op elkaars behoeften. Nu en in de toekomst. Een beschaving laat zich écht kennen door de wijze waarop met minderheden en kwetsbare groepen wordt omgegaan. Is er ruimte, aandacht en kansengelijkheid voor hen die niet aan een gemiddelde norm voldoen?

Duurzaamheid: zorgen dat iedereen mee kan doen

Deze laatste vraag van Timo is voor mij heel herkenbaar. Als collega met een beperking en bestuurslid van het Diversiteitsnetwerk Achmea (DNA) ervaar ik dit dagelijks. Er zit altijd een spanningsveld tussen het beste doen voor de meerderheid en tegelijk in de behoeften voorzien van een kleine groep. De Corona-pandemie laat dit spanningsveld ook zien. Het is moeilijk om eenieders belangen optimaal in te vullen. Je moet concessies doen. Andere keuzes maken. En als je iedereen wil laten meedoen, betekent dat niet altijd doen wat het beste is voor de meerderheid. Deze Corona-tijd houdt ons – naast alle ongemak – ook een spiegel voor: willen we het samen oplossen? Zijn we echt een samenleving?

“Er zit altijd een spanningsveld tussen het beste doen voor de meerderheid en tegelijk in de behoeften voorzien van een kleine groep.”

Dat houdt in dat iedereen mee moet kunnen komen en dat we een stapje extra zetten voor degene die daar meer moeite voor moet doen. Dan moet je elkaar begrijpen. Een beperking betekent vaak dat je minder energie hebt, deze sneller verbruikt en er langer over doet om op te laden. Als je dat weet, kun je daar rekening mee houden. En je keuzes en gedrag op afstemmen. Die mindset is belangrijk, ook voor de verandering die een duurzame toekomst van ons vraagt. Elkaar niet alleen maar afrekenen op direct rendement, maar samenwerken aan oplossingen die ook goed zijn voor kwetsbare groepen in de samenleving… en voor toekomstige generaties. Geen eenvoudige opgave, maar wel één die, gelukkig, heel goed past bij Achmea.

In deze nieuwsbrief Duurzaamheid@Achmea kom je de dilemma’s die wij bespreken in De Kamer en het zoeken naar balans op verschillende manieren tegen. We wensen je veel leesplezier.